Multa

Mikä multa sopii kasvilleni? Valitse oikea multa juuri sinun kasvillesi ja tarpeillesi. Tässä tekstissä kerromme, miten ja mitä asioiden sinun pitää huomioida, kun valitsen multaa kasveille. Yleismullassa menestyvät monet kasvit; niin pensaat, puut, perennat ja kasvimaan kasvit. Tätä multaa kutsutaan myös puutarhamullaksi.

Yleisesti kasvit viihtyvät parhaiten, kun mullan pH-arvo on 6,0-7,0. Puutarhamullan pH sijoittuukin tälle välille. Yleensä kasvit kasvavat paremmin korkeahkossa pH:ssa, näitä kasveja voi sanoa vaateliaiksi ja näitä ovat mm. puutarhakasvit, sekä viljelykasveista mm. palkokasvit.

Palkokasvit tarvitsevat korkeata pH:ta, jotta niiden juurinystyräbakteerit voivat sitoa paremmin ilmakehän typpeä. Liian happamassa maassa tämä toiminta vähenee ja palkokasvien kasvu heikkenee. Kaura ja peruna taasen voivat kasvaa suhteellisen happamassakin maassa. Kasvit sietävät siis happamuutta eri tavoin. Tämän takia on kehitetty erilaisia multia, jotta kaikille kasveille löytyisi parhain kasvualusta millä kasvaa. Havukasvit, rodot ja pensasmustikat viihtyvät happamassa maassa ja niille suositellaan käytettäväksi havupuumultaa. Havupuunmullan pH on n. 5.

Valitse multa tarpeiden mukaan

Välillä multaa tarvitaan rakenteiden päälle mm. kun suunnitellaan viherkattoja. Tällöin multa ei saa olla liian painavaa ja katoille onkin räätälöity kevyempi kattomulta. Viherkatot viilentävät kesäisin eli tasaavat asuintalon lämpötilaa (myös talvisin), keräävät hulevettä sekä kukinnoillaan houkuttelevat pölyttäjiä kukkiinsa ja parantavat ilmanlaatua, sekä on yllättävän huoltovapaa kattomateriaali!

Katupuiden juuret joutuvat koville kasvaessaan katujen varsilla. Kasvualustaa voi uhata maan tiivistyminen, jolloin juurilla on huonosti kasvutilaa ja ne voivat kärsiä hapenpuutteesta. Tiiviistä maasta puuttuu kasvien menestykselle tärkeä mururakenne. Kantavassa kasvualustassa nämä vaatimukset ovat huomioitu; murskattu kiviaines muodostaa kantavan rungon ja varsinainen kasvualusta on kiviaineksen väleissä. Näin juurilla kasvutila pysyy vakiona ja tiivistyminen ei aiheuta vaurioita.

Ketokasvit taas suosivat niukkaravinteista ja hiekkapitoista maata. Niittymultaa (nurmimaamulta) ei ole lannoitettu ja kalkittu sekä sitä ei ole seulottu. Seulomattomuuden takia orgaanisen aineksien määrä hieman vaihtelee ja tämä edesauttaa erilaisten niittykasvien viihtymistä kasvupaikalla. Ennen niityt olivat osa maalaismaisemaa, mutta nyt myös ovat tulleet osaksi kaupunkimaisemaa. Sekä kukkaniitty voi kukoistaa myös katolla!

Multia on mahdollista saada irtokuormana, että säkkituotteina. Valitse alapuolelta oikea multa oikealle kasville, niin saat puutarhasi kukoistamaan!

Irtokuorman minimitilausmäärä on 5 tn.

Viljelymulta

Viljelymulta

54,99 €